|
|
Er worden met enige regelmaat auto’s met een teruggedraaide kilometerstand verkocht. Als consument moet u dus goed opletten als u een tweedehands auto (occasion) koopt.
Als u als consument een auto koopt bij een autobedrijf (professionele partij) dan mag u er vanuit gaan dat de geadverteerde kilometerstand van de auto correct is en niet is terug gedraaid. Mocht de kilometerstand zijn teruggedraaid dan is sprake van non-conformiteit (artikel 7:23 BW) dan wel wanprestatie. Juridisch betekent dit dat de auto niet beantwoordt aan de overeenkomst en dat het autobedrijf tekort schiet in de nakoming van de overeenkomst. Het is voor u als consument dan altijd van belang om bewijs te verzamelen dat de kilometerstand is teruggedraaid.
Bij een terugdraaide kilometerstand van een auto kan de consument vaak ook een beroep doen op dwaling (artikel 6:228 BW).
Een teruggedraaide kilometerstand op een auto die u heeft gekocht, betekent in de meeste gevallen dat er sprake is van een non-conformiteit ook wel wanprestatie genoemd. De wet biedt dan een aantal mogelijkheden. U kunt mogelijk een beroep doen op dwaling, waarmee u de overeenkomst zou kunnen vernietigen. Een andere mogelijkheid is het (gedeeltelijk) ontbinden van de overeenkomst en daarnaast zou u eventueel vervangende schadevergoeding kunnen vorderen. U heeft immers voor de auto meer geld betaald dan dat de auto waard is met die hogere kilometerstand. U dient het autobedrijf schriftelijk aan te schrijven en in gebreke te stellen en aan te geven wat u wilt, vernietiging, ontbinding van de overeenkomst of vervangende schadevergoeding. In de praktijk gaat dit juridisch gezien vaak fout, waardoor u als consument toch met lege handen achter blijft of u heeft misschien wel gelijk maar krijgt het niet. Vaak is het inschakelen van juridische bijstand gewenst om tot het gewenste resultaat te komen.
In het geval u als consument bij een andere particulier een tweedehands auto koopt en u komt er achter dat de kilometerstand is teruggedraaid, is het vaak wat lastiger dan als u een auto koopt bij een autobedrijf (professioneel bedrijf). Immers, u moet dan bewijzen dat de consument als verkoper van de auto wist dat de kilometerstand is teruggedraaid. Dan rust op u als consument een verder gaande onderzoeksplicht dan bij de koop bij een autobedrijf. Let dus bij het kopen van een auto via bijvoorbeeld Marktplaats of een andere autowebsite goed op als u van een particulier koopt.
Het is altijd van belang om na te gaan of de kilometerstand logisch is. Het komt er bij de koop van een particulier op neer dat u feitelijk dezelfde eisen kunt stellen als aan de professionele verkoper (autobedrijf) alleen is de bewijslast zwaarder. U moet immers bewijzen dat de particuliere verkoper (ook consument) wist of behoorde te weten dat de kilometerstand is teruggedraaid. Ook kan het zo zijn dat de particuliere verkoper het ook niet wist dan kan sprake zijn van wederzijdse dwaling. Dus het is altijd goed opletten bij de koop van een auto bij een particulier.
Het is verstandig bij het kopen van een auto om te vragen naar de Nationale Auto Pas om de kilometerstand te controleren. Als dan bij de te kopen auto staat onlogisch moet u als consument er rekening mee houden dat er iets met de kilometerstand is gebeurd en dat deze dus mogelijk is teruggedraaid.
Bij een teruggedraaide kilometerstand kan vanaf 1 januari 2014 ook aangifte worden gedaan. Het is strafbaar om de kilometerstand van een auto terug te draaien.
Heeft u het vermoeden dat u een auto heeft gekocht met een teruggedraaide kilometerstand en u wilt de verkoper aanspreken dan is het verstandig de juridische mogelijkheden te verkennen. U mag hiervoor contact opnemen met SMART Advocaten.
Ook interessant |